A sajt , ami szinte egyidőben született Olaszországgal és ami nélkül nincs eredeti hamisítatatlan pizza sem. Ez a mozzarella. Világhódító útjára csak pár éve indult el, amióta az egészséges életmód és a mediterrán diéta részeként egyre többen megismerték. Pedig a hófehér sajtkülönlegesség története évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza.
Az egyik legismertebb olasz sajt szálas szerkezetű, hófehér és Dél-Olaszországból származik. Korai feljegyzések bizonyítják, hogy a rómaiak már a Kr.u. 1 évszázad közepén egy hasonló sajtot állítottak elő juhtejből. A 3. évszázadban pedig a San Lorenzo di Capuai szerzetesek egy darabka „Mozza”-t adtak egy kis kenyérrel a rászorulóknak. A „Mozza” szóból fejlődött ki a „Mozzarella” szó, mely az olasz igéből, a „mozzare” (=elválasztani) szóból származik. Az első hivatalosan mozzarellának tekinthető sajtot valószínűleg i. sz. 1200 környékén készítették bencés szerzetesek. A 16. században a megnövekedett vízibivalytartás következtében juhtej helyett – mára már autentikus módon – bivalytejből kezdték a mozzarellát gyártani, melyet „Mozzarella di bufala”-nak neveznek. A dél-olasz Campania és Lazio tartomány vallja magáénak, itt a XVI.század óta változatlan receptúrával készül. A 20. század közepén európaszerte elterjedt a mozzarella.
A jelentős kereslet kielégítése érdekében ma a mozzarellát majdnem kizárólag csak tehéntejből gyártják. Az eredetileg vizibivaly tejből készült változat (bufala) mellett a sokkal olcsóbb tehéntejes változat készül nagyobb számban. Lágy karakteres íze különbözteti meg a bivalytejből készült mozzarellát a tehéntejből készült változattól. Ha nagyon minőségit vagy legalábbis autentikusat keres, akkor érdemes a DOP (Denominazione di origine protetta) jelölésű sajtot választani, mert ez jelzi, hogy a termék eredetvédett területről származik. A bivalytejben nincs karotin, ezért a színe tiszta fehér. Gyakran nevezik a „mediterrán konyha királynőjének”, „fehér aranynak” vagy az „asztalok gyöngyének”.
A mozzarella sajt Olaszországban olyan alapélelmiszere a konyhának, mint a liszt vagy a só. A családok gyakran rúdban vásárolják a pizza mozzarellát, amely nálunk kis gombóc formájában ismert. Így ha összegyűlik a nagycsalád egy-egy forró nyári estén biztosan jut elegendő a pizzára és a salátára is.
Ha érdekel, nézd meg, hogy készítik a mozzarellát „zero-waste” módon Magyarország első hulladékmentes sajtüzemében!




