A mozzarella sajtmesterség ősi története
2024. 06. 9.

A sajt , ami szinte egyidőben született Olaszországgal és ami nélkül nincs eredeti hamisítatatlan pizza sem. Ez a mozzarella. Világhódító útjára csak pár éve indult el, amióta az egészséges életmód és a mediterrán diéta részeként egyre többen megismerték. Pedig a hófehér sajtkülönlegesség története évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza.

Az egyik legismertebb olasz sajt szálas szerkezetű, hófehér és Dél-Olaszországból származik. Korai feljegyzések bizonyítják, hogy a rómaiak már a Kr.u. 1 évszázad közepén egy hasonló sajtot állítottak elő juhtejből. A 3. évszázadban pedig a San Lorenzo di Capuai szerzetesek egy darabka „Mozza”-t adtak egy kis kenyérrel a rászorulóknak. A „Mozza” szóból fejlődött ki a „Mozzarella” szó, mely az olasz igéből, a „mozzare” (=elválasztani) szóból származik. Az első hivatalosan mozzarellának tekinthető sajtot valószínűleg i. sz. 1200 környékén készítették bencés szerzetesek. A 16. században a megnövekedett vízibivalytartás következtében juhtej helyett – mára már autentikus módon – bivalytejből kezdték a mozzarellát gyártani, melyet „Mozzarella di bufala”-nak neveznek. A dél-olasz Campania és Lazio tartomány vallja magáénak, itt a XVI.század óta változatlan receptúrával készül. A 20. század közepén európaszerte elterjedt a mozzarella.

A jelentős kereslet kielégítése érdekében ma a mozzarellát majdnem kizárólag csak tehéntejből gyártják. Az eredetileg vizibivaly tejből készült változat (bufala) mellett a sokkal olcsóbb tehéntejes változat készül nagyobb számban. Lágy karakteres íze különbözteti meg a bivalytejből készült mozzarellát a tehéntejből készült változattól. Ha nagyon minőségit vagy legalábbis autentikusat keres, akkor érdemes  a DOP (Denominazione di origine protetta) jelölésű sajtot választani, mert ez jelzi, hogy a termék eredetvédett területről származik. A bivalytejben nincs karotin, ezért a színe tiszta fehér. Gyakran nevezik a „mediterrán konyha királynőjének”, „fehér aranynak” vagy az „asztalok gyöngyének”.

A mozzarella sajt Olaszországban olyan alapélelmiszere a konyhának, mint a liszt vagy a só. A családok gyakran rúdban vásárolják a pizza mozzarellát, amely nálunk kis gombóc formájában ismert. Így ha összegyűlik a nagycsalád egy-egy forró nyári estén biztosan jut elegendő a pizzára és a salátára is.

Ha érdekel, nézd meg, hogy készítik a mozzarellát „zero-waste” módon Magyarország első hulladékmentes sajtüzemében!

Hasonló ételek

A nagy tejhatározó

A nagy tejhatározó

Avagy nincs minőségi vörösbor minőségi sajt nélkül és nincs minőségi sajt minőségi tej hiányában. Tej és tej között igenis van különbség. Ezt mindannyian tudjuk, akik ízleltünk már különbözőeket. De mitől lesz az egyik finomabb, mint a másik, ha lényegében ugyanonnan...

A tökéletes Fociacca titka

A tökéletes Fociacca titka

Kevés összetevő és nagyon kevés munka. Ez a Fociacca. Nem hallottál még róla? Akkor itt az ideje, hogy közelebbről megismerkedj ezzel az ízletes, puha és nem túl zsiros olasz „lapos kenyérrel”, amely hazájában a gyerekek és anyukák egyik kedvenc harapnivalója, hiszen...

Sült paradicsom

Sült paradicsom

Az egyszerű meleg vacsi, ami igazi olaszos életérzést hoz az otthonodba. Hozzávalók: mozarella egy csokor friss bazsalikom 2 kisebb fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma (ha lehet) házi paradicsomszósz olivaolaj só bors Elökészítési idő: 5 perc Sütési idő: 5 perc...