A sajt, ami Róma bukását is túlélte
2024. 06. 9.

A Rómaiak a sajtgyártás tudományát – mint oly sok minden mást – a rájuk jellemző hatékonyságukkal gyorsan művészetté fejlesztették. A kezdetleges nomád sajtgyártás a birodalom nagyjai kezében elméleti és gyakorlati tudássá vált, és magas szintre jutott. A sajt diadalútja tehát folytatódott…

Ekkorra az érő eljárást fejlesztették és ismert volt, hogy a különféle bánásmódok és feltételek a raktározás alatt különböző ízekkel és jellemvonásokkal bíró sajtféleségeket eredményeztek. A gazdagabb római házaknak volt egy különálló sajtkonyhájuk, (feltételrendszer a gyártáshoz) illetve speciális módszertani tudásuk, amellyel sajtot tudtak érlelni. A nagyvárosokban pedig a házi sajtot vitték el egy különleges központba, ahol megfüstölték. Az írásos anyag világosan megmutatja, hogy a rómaiak milyen komolyan befolyásolták a sajtkészítés művészetét.

Homérosz ca. 1184 BC, említi azt, hogy készítettek sajtot Görögország hegyi barlangjaiban a juh és kecskék tejéből. Valójában egy változatosságnak kikiáltott Cynthost csináltak és eladták a görögök a rómaiaknak. Ez a mai Feta sajt őse.
Arisztotelész 384 – i.e. 322, egy olyan sajtról ír feljegyzéseiben, ami kanca tejéből készült, – (az orosz kumisz szintén kancától származó tej és azért erjesztik meg, hogy akár 3 százalékos alkoholos tartalmat nyújtson.)
Varro ca. 127 BC, feljegyzéseiből kiderül, mi a különbség a különböző származási helyű sajtok közt és külön kitér azok emészhetőségére is. Ekkorra az oltó használatais  természetessé vált, lévén hogy a sajtgyár a több fajta aludttej kezelése fölött sokkal nagyobb irányítással bírt. A sajt elkezdett kereskedelmi méretekben megjelenni a piacokon.

Columella ca. AD 50, jelentős részletességgel arról írt, hogy hogyan lehet sajtot csinálni. A skót sajtgyártók ma tökéletes technológiával bírnak, amely hagyományos formájában tulajdonképpen 1900-óta létezik.
I.sz. 300-ig a Rómaiak rendszeresen exportáltak más országokba a mediterrán tengerpart mentén. A kereskedelem gyorsan fejlődött, ami a császárnak, Diocletiannek ötletet adott, hogyan tudja a maximális árat kihozni a sajtokból. Kitalálta, hogy sajtok tartalmazzanak almát, és füstöljék fel őket, ami nagyon népszerű volt a rómaiak körében. Egy másik sajtot lebélyegeztek és eladtak La Luna védjegye alatt. Ezt a sajtot hívták i.sz. 1579-ben először Parmesannak.

Így a római szaktudás elterjedt Európán keresztül arrafelé, amerre a birodalmuk terjedt. A módszerek a földbirtokosokkal és római farmerekkel egyetértésben megmaradtak, és a sajtfogyasztás kultúrája beszivárgott a helyi populációba. A római katonák, akik befejezték a katonai szolgálatukat és házasságot kötöttek a helyi lakossággal, a birtokaikon állatokat tenyésztettek, és a tejfeldolgozással, sajtkészítéssel kapcsolatos szakértelmüket továbbadták másoknak is.

A római birodalom összeomlásával i.sz. 410 körül a sajtkészítés a mediterrán térségen, az Adriai tengeren keresztül terjedt lassan Dél-Európa és Közép-Európa felé.

Ha kíváncsi vagy mióta eszünk sajtot kattints ide!

Forrás: A sajt eredete és készítésének története (torzsasztal.com)

Hasonló ételek

A nagy tejhatározó

A nagy tejhatározó

Avagy nincs minőségi vörösbor minőségi sajt nélkül és nincs minőségi sajt minőségi tej hiányában. Tej és tej között igenis van különbség. Ezt mindannyian tudjuk, akik ízleltünk már különbözőeket. De mitől lesz az egyik finomabb, mint a másik, ha lényegében ugyanonnan...

A tökéletes Fociacca titka

A tökéletes Fociacca titka

Kevés összetevő és nagyon kevés munka. Ez a Fociacca. Nem hallottál még róla? Akkor itt az ideje, hogy közelebbről megismerkedj ezzel az ízletes, puha és nem túl zsiros olasz „lapos kenyérrel”, amely hazájában a gyerekek és anyukák egyik kedvenc harapnivalója, hiszen...

Sült paradicsom

Sült paradicsom

Az egyszerű meleg vacsi, ami igazi olaszos életérzést hoz az otthonodba. Hozzávalók: mozarella egy csokor friss bazsalikom 2 kisebb fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma (ha lehet) házi paradicsomszósz olivaolaj só bors Elökészítési idő: 5 perc Sütési idő: 5 perc...