Kevés összetevő és nagyon kevés munka. Ez a Fociacca. Nem hallottál még róla? Akkor itt az ideje, hogy közelebbről megismerkedj ezzel az ízletes, puha és nem túl zsiros olasz „lapos kenyérrel”, amely hazájában a gyerekek és anyukák egyik kedvenc harapnivalója, hiszen ízletes és egyszerű.
Olasz kaja besorolású, de a feljegyzések alapján az alaprecept az etruszkoktól vagy az ókori görögöktől származik. Itáliában legtöbbször fokhagymával, olívaolajjal és friss rozmaringgal készítik, de felturbózhatod aszalt paradicsommal, olívaolajal vagy mozzarellával is. A siker egyik titka: a hozzávalók kitűnő minősége. A korai verziókat forró tűzhelyén vagy cserépkorongon sütötték ki. Amitől olyan érdekes a külseje, az pedig a pöttyözés folyamata. Csak nyomkodd bele az ujjad a ki nem sült tésztába és így elkerülheted a felbuborékosodását. Szintén fő titok, hogy a kenyér nedvességtartalmának megőrzése érdekében az olívaolajat kézzel vagy ecsettel osszuk el a tésztán, mielőtt felemelnénk és megsütnénk.
A sós változatok tartalmazhatnak olívaolajat, rozmaringot, zsályát, fokhagymát, sajtokat és hagymát. Ezek a dúsítások annyira megkülönböztetik meg a terméket a sima kenyértől, hogy Olaszországban legalább egy helyen a történelem ellenére elkerülte a kenyérre kivetett adót. Burgundiában a focacciát foisse vagy fouaisse, Franciaország más területein fougasse néven ismerik. Argentínában fugazza néven széles körben fogyasztják. A spanyolok pedig hogazának hívják.
A hagyományos toszkán focaccia receptje
- 50 dkg liszt
- 5 dl víz
- 3 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg friss élesztő
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 2 ág rozmaring
Előkészítési idő: 25 perc
Sütési idő: 15 perc
Hőfok: 200 Celsius
A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval, a közepébe készíts mélyedést, öntsd hozzá a vizet, az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Reszeld vagy nyomd bele a fokhagymát. Dagaszd körülbelül 10 percig. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától, hólyagos és szép fényes. Ha túl lágy, adj hozzá kevés lisztet, ellenkező esetben önts hozzá vizet. Formázz belőle két gombócot, takard le konyharuhával, és pihentesd fél-egy órán át. Gyúrd át, és rakd sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórd meg apróra vágott rozmaringgal és sóval, illetve, amivel még szeretnéd. És nyomkodd meg, ahogy fent tanultad! Mivel eredetileg kemencében készült, süsd előforrósított sütőben, akár a pizzát.




