Mióta eszünk sajtot?
2024. 06. 9.

A válasz? Többezer éve. Hála a régészek áldásos munkájának ennél többet is tudunk a sajt világhódító útjáról.  Felfedezték ugyanis, hogy már i.e. 6000-ben is tehén és kecsketejből készítették a sajtot, és ezeket magas korsókban tárolták. Az i.e. 2000-es egyiptomi sírfalfestmények, már ábrázolták a vajat és a sajtot, a képeken a tejet bőrzsákokban lelógatták rudakról, és világosan látszott egy fejlett tudás a tejtermelésről és a mezőgazdaságról. Bizony, ki gondolta volna de ilyen régre nyúlik vissza a sajt története.

Valószínűleg a Közép-Ázsia nomád törzsei találták ki azt, hogy az állati bőrt felhasználták oly módon, hogy állatok hátán szállították a tejet vándorlásaik során (tömlő). A tejcukrok erjedése azt okozta, hogy a tej megalvadt és a lengő mozgás feldarabolta az aludttejet hogy abból ezután üdítő savóital váljék. Az aludttejet ekkor eltávolították, lecsapolták és enyhén sózták hogy létrehozzanak egy jóízű és tápláló, magas fehérjetartalmú ételt, illetve egy szívesen látott kiegészítést a húsfehérjéhez.
A sajtkészítés így fokozatosan fejlődött ahogyan a készítés módja elterjedt a népek között. Az első volt a folyékony erjesztett tej, mint például a joghurt, koumiss (kancatej) és a kefir**.

A sajt legendája:

A legtöbb szakember úgy tartja, hogy sajtot a Közel-Keleten készítettek legelőször. A legkorábbi típus egy olyan fajta aludttej volt, amelyet háziasított állatoktól nyertek. Egy legenda szerint a sajtot egy ismeretlen arab nomád fedezte fel. A történet úgy szól, hogy tejjel töltött meg egy nyeregtáskát hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatagon. Több óra lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, és látta, hogy a tej sápadt vizes folyadékká változott, amelyben szilárd fehér darabokba vált ki a sajt. A nyeregtáska, egy fiatal állat gyomrából készült, ez egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként (alvasztóenzim) ismerünk. A tejet valójában a rennin a forró nap és a ló vágtató mozgásának kombinációja aludttejjé és savóvá választotta el. A nomád, meglehetősen közönyös volt a műszaki részletek iránt, csak a lényeggel törődött: a savót iható és az aludttej ehető.

….

Ha kíváncsi vagy miképp folytatodótt a sajt világhódító útja az ókori Rómában olvass tovább!

Forrás: A sajt eredete és készítésének története (torzsasztal.com)

 

Hasonló ételek

A nagy tejhatározó

A nagy tejhatározó

Avagy nincs minőségi vörösbor minőségi sajt nélkül és nincs minőségi sajt minőségi tej hiányában. Tej és tej között igenis van különbség. Ezt mindannyian tudjuk, akik ízleltünk már különbözőeket. De mitől lesz az egyik finomabb, mint a másik, ha lényegében ugyanonnan...

A tökéletes Fociacca titka

A tökéletes Fociacca titka

Kevés összetevő és nagyon kevés munka. Ez a Fociacca. Nem hallottál még róla? Akkor itt az ideje, hogy közelebbről megismerkedj ezzel az ízletes, puha és nem túl zsiros olasz „lapos kenyérrel”, amely hazájában a gyerekek és anyukák egyik kedvenc harapnivalója, hiszen...

Sült paradicsom

Sült paradicsom

Az egyszerű meleg vacsi, ami igazi olaszos életérzést hoz az otthonodba. Hozzávalók: mozarella egy csokor friss bazsalikom 2 kisebb fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma (ha lehet) házi paradicsomszósz olivaolaj só bors Elökészítési idő: 5 perc Sütési idő: 5 perc...